Vize, bir devletin ülkesine seyahat edecek bir yabancının pasaportuna koyduğu ve bu yabancının ülkesine girebileceğini gösteren bir kayıttır. Vizeler, seyahat edilecek ülkenin büyük elçiliklerinin konsolosluk bölümünden, başkonsolosluklardan ve konsolosluklardan alınır.
Bir ülkeye hangi yabancının girebileceğine karar vermek, uluslararası hukuka göre, o devletin egemenlik yetkilerindendir, Devletler ülkelerine hangi yabancıların girebileceğini kendi ulusal çıkarlarına göre belirlerler. Her devletin ülkesine girmeleri yasaklı/sakıncalı yabancılar listesi vardır. Ayrıca, yasaklılar listesinde bulunmayan bir yabancıya; ekonomik olarak yük olabileceği, kamu düzenini bozabileceği ve kamu sağlığına risk oluşturabileceği gerekçeleriyle vize
verilmemesi de mümkündür.
Devletlerin ulusal egemenlik yetkileri arasında ülkelerine hangi yabancıların hangi kosullarla girebileceklerini belirlemek de vardır ve vize bu amaca hizmet etmektedir. Devletin bu yetkisi uluslararası hukuk bakımından tartışılmazdır ve vize başvurularını reddetme hakları mevcuttur. Bu nedenle vize başvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye ve hatta zamandan zamana ve de bireyin statüsüne göre değişiklikler gösterebilmektedir.